Ako upiecť jednoduchý a dobrý korpus?
Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.
Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.
Počet si však musí každý odhadnúť sám.
Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 22 cm, výška 8 cm):
9 vajec
9 polievkových lyžíc kryštálového cukru
9 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky (pre bezlepkovú verziu stačí hladkú múku zameniť za bezlepkovú. Mám odskúšanú bezlepkovú (Mix C od Schär)
Poznámka:
Každá lyžica môže byť inak veľká. U mňa je 1 PL cukru cca 15 g a 1 PL múky cca 23-25 g.
Postup:
Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry. Ja pečiem na 150 stupňov cca 1 - 1,5 hodinu, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky obrežeme ostrým nožom a korpus vyklopíme.
Poznámka:
Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.
Čerstvo upečený korpus je krehký a pri rezaní sa mrví. Preto je dobre pripraviť si korpus deň dopredu, aby sa stihol "vydýchať" a dobre vychladnúť.
Nožom si najskôr z korpusu odstránime vrchnú vrstvu (šupku) Nevyhadzujeme, budeme ju potrebovať do krému pod poťah.
Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na tri, štyri, päť, šesť častí, podľa výšky upečeného korpusu.
Takto pripravené korpusy môžeme plniť. O tom už ale v nasledujúcom príspevku:
Pre lepšiu predstavu uvádzam množstvo vajec na niektoré okrúhle formy a poschodové torty. Uvedený je priemer a výška formy, vajíčka veľkosti M:
20 cm/8cm - 8 vajec
22 cm/8 cm - 9 vajec
24 cm/8 cm - 10 vajec
26 cm/8 cm - 12-13 vajec
28 cm/8 cm - 15-16 vajec
30 cm/8 cm - 17-18 vajec
32 cm/8 cm - 20 vajec
24 cm+18 cm - 17-18 vajec (cca 6,5 kg torta)
22 cm+16 cm - 15-16 vajec (cca 5,5 kg torta)
20 cm+14 cm - 12 vajec (cca 4,5 kg torta)
26 cm+14cm - 20-21 vajec
Každý korpus prerežem na 5-6 plátov, čiže plním 4-5x.
Komentáre
Prehľad komentárov
Prosím vás nemáte odskúšaný recept na korpus red Velvet.
Michaela - Bezlepkovy korpus
Dobry den rada by som sa spytala ci mate nejaky recept na bezlepkovy korpus na tortu? Dakujem krasne
Sis - Re: Bezlepkovy korpus
Mám super bezlepkový kľudne mi napíšte na instagram sis.em :)
Mária - Pečenie korpusu
Dobrý deň, chcela by som upiecť korpus podľa vášho receptu. Prosím vás píšete že o niečo viac orechov to koľko znamená. Keď dám 8 múky 8 cukru lyžíc. Koľko lyžíc orechov a koľko uberiem z múky. A žiadna voda ani olej? A ešte posledná otázka to naozaj mám piecť až hodinu? Nezhori alebo nebude suchý korpus? Mama ma vždy učila že do 10 min je korpus. Áno možno menej vajec ale aj tak až hodinu? Veľmi pekne ďakujem za rady. Máte prekrásne torty máte obrovský talent a super že sa on delite. Všetko dobré želám.. Maja
Toto je od vás.....
Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.
Sis - Re: Pečenie korpusu
Všetko ako čítate aj píšete je ok. Korpus je super a pečie sa tak dlho, lebo sa postupne pečie. Ja podľa pani robím stále korpusy bez vody bez oleja a ľudia čo jedli moje torty vravia, že lepšie torty a korpusy ešte nemali :)
Jana - nepodarane korpusy
Poprosim,kde najdem vase rady a recepty o ktorych su komentare, na korpusy,piekla som dnes korpusy vnucikovi na narodky,NEPODARILI SA,neviem si poradit.
Dara - Hrudky
Ja nechapem co robim zle...ked preosejem muku a miesam vareskou tak sa mi mmuka zbije do takych malych hudiek...ked pridavam muku na 4az 5x tak hrudky su minimmalne ale zas objemovo mi to splasne ze to cesto nieje take nadychane. :(
ivuksvni - zzmngyjeascu
https://erythromycinn.com/# clindamycin vs erythromycin
cialis coupon - buy cialis usa cialiswithdapoxetine.com
cialis price https://cialiswithdapoxetine.com/
cialis tadalafil & dapoxetine - cialis online cialiswithdapoxetine.com
buy cialis usa https://cialiswithdapoxetine.com/
Jana - Cokoladovy korpus
Keď robím čokoládový korpus tak my hrozne padajú bielka a nemam ho taky pekny nadychany ako ked robim klasicky viete mi poradit prosim vas kde robim chybu .Ďakujem
Jarus - Môj prvý korpus od lorny
Nádhera pozerať keď sa podarí korpus na tortu.
Tatiana - Korpus
Dobrý večer. Prosím vás,keď chcem upiecť korpus o primere 30cm ako dlho piecť, takisto ako o primere 22? Ďakujem za odpoveď
cialis generic - buy cialis online cialiswithdapoxetine.com
generic cialis https://cialiswithdapoxetine.com/
cialis 20mg - cialis alternative cialiswithdapoxetine.com
cialis pills https://cialiswithdapoxetine.com/
generic cialis - cialis 20mg cialiswithdapoxetine.com
cialis generic https://cialiswithdapoxetine.com/
Darina - Bezlepkové
Pozdravujem, chcem sa spýtať či je ten istý sposob na prípravu, pri použití bezlepkovej múky.
pharmaceptica.com - Farcepymmepe ibrgu
who makes chloroquine phosphate https://pharmaceptica.com/
Marcela - Obdiv
Andrejka chcem vyjadriť úprimný obdiv nad tvojim krásnym umením. Také torty som naozaj nikde nevidela,tak preto sa veľmi teším,že pochádzajú z rúk slovenky , idem piecť svoje prvé poťahované torty a to som teda není žiadna cukrárka,tortu upečiem ozaj raz za čas a len takú obyčajnú obalený orechami či kokosom. Toto je pre mňa veľká výzva a po tvojich nádherných fotkách,radách,receptoch a komentoch verím,že to zvládnem. Ďakujem krásne a nech sa ti darí vo všetkom čo máš rada
Marcela - Obdiv
Andrejka chcem vyjadriť úprimný obdiv nad tvojim krásnym umením. Také torty som naozaj nikde nevidela,tak preto sa veľmi teším,že pochádzajú z rúk slovenky
Jana - Red Velvet