Ako upiecť jednoduchý a dobrý korpus?
Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.
Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.
Počet si však musí každý odhadnúť sám.
Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 22 cm, výška 8 cm):
9 vajec
9 polievkových lyžíc kryštálového cukru
9 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky (pre bezlepkovú verziu stačí hladkú múku zameniť za bezlepkovú. Mám odskúšanú bezlepkovú (Mix C od Schär)
Poznámka:
Každá lyžica môže byť inak veľká. U mňa je 1 PL cukru cca 15 g a 1 PL múky cca 23-25 g.
Postup:
Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry. Ja pečiem na 150 stupňov cca 1 - 1,5 hodinu, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky obrežeme ostrým nožom a korpus vyklopíme.
Poznámka:
Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.
Čerstvo upečený korpus je krehký a pri rezaní sa mrví. Preto je dobre pripraviť si korpus deň dopredu, aby sa stihol "vydýchať" a dobre vychladnúť.
Nožom si najskôr z korpusu odstránime vrchnú vrstvu (šupku) Nevyhadzujeme, budeme ju potrebovať do krému pod poťah.
Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na tri, štyri, päť, šesť častí, podľa výšky upečeného korpusu.
Takto pripravené korpusy môžeme plniť. O tom už ale v nasledujúcom príspevku:
Pre lepšiu predstavu uvádzam množstvo vajec na niektoré okrúhle formy a poschodové torty. Uvedený je priemer a výška formy, vajíčka veľkosti M:
20 cm/8cm - 8 vajec
22 cm/8 cm - 9 vajec
24 cm/8 cm - 10 vajec
26 cm/8 cm - 12-13 vajec
28 cm/8 cm - 15-16 vajec
30 cm/8 cm - 17-18 vajec
32 cm/8 cm - 20 vajec
24 cm+18 cm - 17-18 vajec (cca 6,5 kg torta)
22 cm+16 cm - 15-16 vajec (cca 5,5 kg torta)
20 cm+14 cm - 12 vajec (cca 4,5 kg torta)
26 cm+14cm - 20-21 vajec
Každý korpus prerežem na 5-6 plátov, čiže plním 4-5x.
Komentáre
Prehľad komentárov
Špaldové cupcakes sú jemnučké a nadýchané.. nejde tam prášok do pečiva, lebo je to malý koláčik, s malým priemerom.. tu to nevadí.. Ak by ste však toto cesto použili do tortovej formy, kde ho je veľa, nebolo by také nadýchané.. Tam už by bol potrebný prášok do pečiva, aby tú masu nadvihol.. Neviem, kde sa stala chyba, lebo cupcakes z tohto cesta sú ozaj jemnučké, nie ťažké..
Silvia - Rovny povrch
Dobry den, ako dosiahnem, aby som mala korpus na vsetkych miestach rovnakej vysky? Okraje mam vyssie ako stred. Rozotierala som rovnomerne. Dakujem
Kika - Makový korpus
Dobrý deň, chcem sa spýtať či máte skúsenosti s makovým korpusom. Chcela by som skúsiť len neviem aký pomer múky a maku mám použiť. Ďakujem za radu :)
Jana - Truba pri peceni torty
Dobry den, prosim vas, peciete pri teplote 150 st.pri nastaveni na teplovzdusnu alebo normalnu trubu. Dakujem pekne
olga - drahá torta
Predpokladám, že pečiete na zákazku. Na jednú priemernú tortu použijete cca 20 vajec. Potom si neviem predstaviť, koľko stojí u vás takáto torta. Som stará, ale tortu z 9 vajec a plnku do nej z 12 som ešte nepiekla, ba dokonca ani nepočula o takej :-)
Lorna - Re: drahá torta
Torty sú len moje hobby.. robím ich pre radosť :-) Ale nerozumiem vašej otázke a nápisu Drahá torta..
Ivana - Korpus
Dobrý den pani Lorna, ak chcem robiť mandľový korpus, mam postupovať ako pri orechovom korpuse, alebo uplne nahradiť všetku muku madľovou mukou? Ďakujem
Lorna - Re: Korpus
Všetku múku nie, môžte pre chuť pridať zo 2-3 lyžice mandlí a 1-2 lyžice múky odobrať..
majka - splasknuty korpus
ahoj Andrejka prečo sa mi splaskne,prebory stred korpusu? robila som ho 2krat a vždy sa mi prostriedok preboril.čim to môze byt? dakujem.
Lorna - Re: splasknuty korpus
Málo upečený, málo múky, rýchlo upečený.. príčin môže byť viac..
Martina - Spaldova muka
Dobry vecer.ja by som chcela pouzit sp.muku,podari sa mi korpus?Dakujem.
Lorna - Re: Spaldova muka
Neviem, či sa vám podarí.. ja pečiem aj zo špaldovej múky..
katarina - priprava kremu
dobry den , chcela by som sa spytat , ak chcem pouzit karamelove salko do plnky ,, a varit budem z dvojitej davky ,, treba dat aj dve salka? dakujem
Lorna - Re: priprava kremu
Záleží od chuti, či chcete jemne karamelovú, alebo silnejšiu..
Betka - Marcipan
Zdravim,obdivujem Vasu pracu,ked by som mohla sa spytat na potahovanie a modelovanie kvetov pouzivate tu istu hmotu z cukrikov ,ďakujem
Lorna - Re: Marcipan
Dobrý deň,
odkedy robím ostré hrany, tak používam Smartflex, na poťahovanie, aj modelovanie..
svetlana1978 - korpus
včera som vyskušala vaš korpus dala som 8 vajka aforma 24cm vyšiel perfektne uvidime aky bude chutovo dnes ochutname tortičku
Miroslava - Torta
Korpus som upiekla z9 vajec, upeceny ma vysku 6cm a takyto ma vyst prekrojit 5 krat to ale budu tenke korpusi to take maju byt?Dakujem
Lorna - Re: Torta
Ak má forma 8 cm na výšku (mne narastie ešte kúsok vyše formy) takže po upečení má cca 9 cm, v pohode prekrojím na 5-6 plátov.. Vy si ale prekrojte na koľko vám vydá, nerobte zbytočne úplne tenulinké plátky, zle sa vám s tým bude robiť.. Robte tak, ako vám je to lepšie, nie ako robím ja.. ako som písala, každému vyjde prekrojiť na iný počet plátov :-)
Maria - kokosova torta
Dobry den mozem sa spytat ked chcem upiect kokosovu tortu tak tiez dam dve lyzice kokosu miesto dvoch lyzic muky?Dakujem
Lorna - Re: Re: Re: Prášok do pečiva