Choď na obsah Choď na menu
 


Ako upiecť jednoduchý a dobrý korpus?

4.jpg

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

 

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 22 cm, výška 8 cm):

 

9 vajec

9 polievkových lyžíc kryštálového cukru

9 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky (pre bezlepkovú verziu stačí hladkú múku zameniť za bezlepkovú. Mám odskúšanú bezlepkovú (Mix C od Schär)

Poznámka:

Každá lyžica môže byť inak veľká. U mňa je 1 PL cukru cca 15 g a 1 PL múky cca 23-25 g.

 

Postup:

Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry.  Ja pečiem na 150 stupňov cca 1 - 1,5 hodinu, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky obrežeme ostrým nožom a korpus vyklopíme.

 

 

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

 

 

Čerstvo upečený korpus je krehký a pri rezaní sa mrví. Preto je dobre pripraviť si korpus deň dopredu, aby sa stihol "vydýchať" a dobre vychladnúť.

korpus11.jpg

korpus22.jpg

Nožom si najskôr z korpusu odstránime vrchnú vrstvu (šupku) Nevyhadzujeme, budeme ju potrebovať do krému pod poťah.

Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na tri, štyri, päť, šesť častí, podľa výšky upečeného korpusu. 

Takto pripravené korpusy môžeme plniť. O tom už ale v nasledujúcom príspevku:

Príprava krému a plnenie..

Pre lepšiu predstavu uvádzam množstvo vajec na niektoré okrúhle formy a poschodové torty. Uvedený je priemer a výška formy, vajíčka veľkosti M:

 

20 cm/8cm - 8 vajec

22 cm/8 cm - 9 vajec

24 cm/8 cm - 10 vajec

26 cm/8 cm - 12-13 vajec

28 cm/8 cm - 15-16 vajec

30 cm/8 cm - 17-18 vajec

32 cm/8 cm - 20 vajec

24 cm+18 cm - 17-18 vajec (cca 6,5 kg torta)

22 cm+16 cm - 15-16 vajec (cca 5,5 kg torta)

20 cm+14 cm - 12 vajec (cca 4,5 kg torta)

26 cm+14cm - 20-21 vajec

Každý korpus prerežem na 5-6 plátov,  čiže plním 4-5x.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

ivka - Orechovy korpus

Dobrý den,chcem robiť orechový korpus: 8 vajec, 8 lyzic cukru, 4 lyzice muky a 4 lyzice orechov.Bude ten pomer muky a orechov spravny? Ďakujem

Lorna - Re: Orechovy korpus

Dobrý deň,
orechov dajte viac, tie neobsahujú lepok.. môžete aj 6 lyžíc..

Lorna - Re: Re: Re: Prepadnutý stred

Ak je zase kopec v strede, tak je veľa múky.. Naozaj si to musíte sama odhadnúť, rovnako tak aj počet vajec. Zapisujte si to, koľko vajec do akej formy dávate.

Ivka - orechovy korpus

Dobrý den,chcem robiť orechový korpus: 8 vajec, 8 lyzic cukru, 4 lyzice muky a 4 lyzice orechov.Bude ten pomer muky a orechov spravny? Ďakujem

Eva - Prepadnutý stred

Dobrý den, veľmi sa mi páči tento recept, je jednoduchý aj chutovo vyhovuje akurát mi vždy prepadne stred. Nafukne sa a po pol hodine počas pečenia splasne a prepadne sa. Pečiem na 170 stupnov, dávam do rozohriatej trúby. Neviete poradiť kde robím chybu? Dakujem.

Lorna - Re: Prepadnutý stred

Dobrý deň,
pečiete ho pri vysokej teplote.. stačí 150 stupňov.. A ďalšia možná príčina, ak je málo múky.. Ja dávam plné kopcovité lyžice, nie zarovnané..

Eva - Re: Re: Prepadnutý stred

Super dakujem za rady, stred mi už nepadol. Odpočíva na papiery. Akurát ho nemám taký pekný rovný, teraz sa preistotu zagulatil hore. ako sa dá urobiť taký rovný? piekla som v 24 cm forme z 8 vajec. forma je vysoká len 6 cm. po upečení ešte stále chýbalo tak 5 mm do vrchu formy. asi mi to tak nenarástlo ako malo. niekde robím chybu. piekla som na tých odporúčaných 150 stupnov. dávala som do vyhriatej rúry. dakujem veľmi pekne.

Simi - Korpus

Dobrý deň,
včera som skúšala piecť tortový korpus podľa Vášho receptu. Po upečení a vybratí z rúry bol krásne zdvihnutý. Postupovala som ďalej presne podľa návodu, nechala som ho vychladnúť na mriežke otočený hore dnom a následne po vychladnutí prevrátila, vytiahla z formy s odopínateľným dnom. Korpus som nechala otočený hore dnom na papieri na pečenie. No už po cca pól hodine mi stred začal klesať a vytvorila sa tam hlboká priehlbina. Je to ok??? Neviete mi prosím poradiť aby ostal rovný??? Ďakujem za radu :-))

Simi - Re: Korpus

Zabudla som napísať, že korpus som piekla cca 50 minút pri teplote 155, pri hornom/dolnom ohreve. Korpus som dala piecť do vyhriatej rúry.

Kateřina - forma

dobrý deň pani Lorna,
chcem sa opytat je dobre pouzivat no ako to nazvat tie formy na korpus ale ze date iba ,,obruc,, a spodok je plech na pecenie ? nerobi to sarapatu ked to otocim na vychladnuutie hore dnom ?
dakujem a prajem pekný deň

Lorna - Re: forma

Dobrý deň,
nemalo by.. aj ja občas pečiem v ráfiku a je to v poriadku..

renata - bielka

dobrý den,prosim vas co treba robit ak sa mii bielka ani po 20m nezhustli? je to stale tekute! dakujem

Lorna - Re: bielka

Dobrý deň,
my sme už vtedy spolu volali, no napíšem aj sem.. Bielky vám budú ťažšie tuhnúť na sneh, ak vám do nich spadol kúsok žĺtka, alebo bola misa, v ktorej šľaháte mastná.. Iné príčiny ma nenapadajú. Pre porovnanie som si stopla šľahanie bielkov zo 16 vajec.. Trvalo mi to aj so zašľahaním žĺtkov presne 4 minúty.

Kateřina - torta

Dobrý deň,
skušala som korpus podľa vas a bol uzasny ♥ a prvý krat potiahnut. Vase rady na nezaplatenie
https://www.facebook.com/485622981546568/photos/ms.c.eJwzNzcyNDIytjCysDQzMzLVM4fyzYyMLC1NLQBlegZe.bps.a.772122262896637.1073741844.485622981546568/772122386229958/?type=1&theater
výsledok :-)
dakujem velmi pekne

Lorna - Re: torta

To je super, úžasné, že sa vám to tak krásne podarilo na prvý krát.. Šikovná ste, len tak ďalej :-)

Emília - Marcipán

Dobrý deň pani Lorna,
chcela by som sa opýtať koľko gramov (balíčkov) cukríkov približne potrebujem na 1000g už hotovej marcipánovej hmoty.
Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď.
Pekný deň.

Lorna - Re: Marcipán

Dobrý deň,
na 300g ide 1 kg cukru, takže to budete mať cca 1,3 kg

Agi - Vajcia na štvorcový korpus

Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať, koľko vajec ste použili na štvorcový korpus na obrázku? Ja som dala 10 na veľký plech, ale asi sa rozkrojiť nebude dať. A ešte nemám mriežku, na čo by som to mohla položiť? Na linku, alebo drevo nemôžem? Ďakujem.

Lorna - Re: Vajcia na štvorcový korpus

Na obrázku? to si nepamätám, aká to bola veľkosť formy, mám ich veľa.. V rúre nemáte mriežku? Na nej by ste mohli chladiť korpus.. Na linke alebo doske nie, sparil by sa.. Ak, tak podložte napr. vareškami, aby bola zospodu medzera..

Ada - nastavenie rúry

Dobrý večer,prosím vás ako máte nastavenú rúru na horúci vzduch ventilátor alebo pečenie vrch-spodok?Ďakujem
Prajem veľa úspechov v ďalšom tvorení ,vaše dielka sú krásne.