Základný piškótový korpus
Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.
Platí tu jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.
Počet si však musí každý odhadnúť sám.
Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma):
6 vajec
6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
6 polievkových lyžíc hladkej múky
Postup:
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (iba dno, boky nie) alebo použijeme ráfik s papierom na pečenie. Teplota na rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov približne 1 hodinu. Po vybratí z rúry otočíme hore dnom a necháme vychladnúť na mriežke. Potom obrežeme boky a vyklopíme.
Poznámka:
Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň dáme o cca 1 lyžicu múky menej. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, ktorých je potrebné použiť o niečo viac. Tiež môžeme korpus potrieť podľa chuti džemom, prípadne poliať ovocnou šťavou, alebo kávou, amaretom, atď..
Viac informácií o tom, ako upiecť dobrý korpus, si prečítajte TU.
Komentáre
Prehľad komentárov
Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať na to obrátenie hore dnom, ako sa to má spraviť, ja tomu nerozumiem. Mám na formu dat tanier a tak to cele otočiť? A nechať také zakryté? Ďakujem za odpoveď.
Monika - Re: Obratenie
Ďakujem, už mi netreba odpovedať, vyskúšala som to a bolo to super! Korpus nespadol na mriežku ani ne prepadol, držal prilepeny a pekne vychladol
Tereza - Re: Obratenie
Podla mna podla mna by ste mali dat dole formu (spodok nechat) a obratit ako ste povedali s tym tanierom aby to lepsie vychladlo
Tereza - Re: Obratenie
Podla mna podla mna by ste mali dat dole formu (spodok nechat) a obratit ako ste povedali s tym tanierom aby to lepsie vychladlo
maruska - Torty od lorny
Vyborne
Michaela - Pomoc
Dobrý deň , je tento recept vhodný aj na baranceka veľkonočneho?
Barbora - Obrácení korpusu po upečení
Dobrý den, mohu se zeptat, proč otáčet korpus na mřížku vzhůru nohama? Nebude se pak propadat (sesouvat) dort? Děkuji
Maťa - tortový korpus
Pekný deň, chcem poďakovať za fantastický recept korpus je krásny ako z cukrárne
Hela - díky
Dobrý den, musím říct skvělý recept. Mamka používala na piškotovou roládu stejný poměr, kolik vajec tolik lžic polohrubé mouky a cukru, jen vajíčka jsme šlehaly najednou. Když jsem to ale zkoušela na korpus, tak mi to nešlo. Na internetu jsem našla spoustu receptů, ale těsto mi vždy spadlo ještě předtím než jsem ho vůbec dala péct. Vyzkoušela jsem tento recept, kdy s tím, že mám nejdřív vyšlehat bílky a pak přidat žloutky jsem se setkala poprvé. Dala jsem do formy 24 cm 5 vajec a musím říct výsledek byl perfektní. Korpus byl nadýchaný, krásně držel tvar. Jen škoda, že v mém stařičkém robotu nelze šlehat víc jak 7 - 8 vajec najednou, tak musím korpus do větších forem dělat na víckrát. Děkuji moc za skvělý recept.
libusa - orechovy korpus
Dobry den. Chcem upiect poctivu orechovu tortu. Je mozne do korpusu namiesto muky dat len orechy? Bude cesto dost vlacne a vysoke? Alebo mam dat aj muku, aj orechy a v akom pomere aby bolo cesto nadychane? Na 10 vajec - 6 orechov a 4 muky? alebo? Dakujem za odpoved.
belova ludmila - Re: orechovy korpus
Dobry vecer.Aka je najlepsia plnka do orech.torty.POPROSIM RECEPT.Dakujem
Dada - Potrebujem poradiť
Dobrý večer p.Lorna chcela by som spraviť trojposchodovu tortu čokoládovú bez poťahovej hmoty neviem aké rozmery mám zvoliť plnka by mala byť mascarpone s ovocím mám ju vystužiť tyčkou alebo mám kúpiť stojan bude sa prevážať asi 50km poraďte mi prosím ako na to ďakujem veľmi pekne
MAGDALENA - SLOVENSKA TORTA V AUSTRALII...
HLADAM RECEPTY NA TORTY...HNED SOM NATRAFILA SEM...TAKZE IDEM SKUSAT PIECT PRAVE TERAZ U PROTINOZCOV...VNUK MOJ MA ZAJTRA VELKE BIRTHDAY PARTY ....BABI CHCE ZAZIARIT "SLOVAC TORTOU."....VERIM, ZE AUSTRALIAN KIDS A Z INYCH ZEMI SI BUDU OBLIZOVAT PRSTY...VDAKA......POZDRAVUJEM A ZELAM VELA USPECHOV PRI PECENI....
Eva - potravinárske farbivo
Dobrý deň,
prosím poradte mi, mám krsňa, bude mať iba 1 rok a idem piecť tortu, pričom pôvodne som chcela všetky vrstvy korpusu zafarbiť rôznymi potravinárskymi farbami, nakoľko deti milujú farby...ale tortu bude jesť aj krsňa a teda bojím sa, či takto zafarbené korpusy budú pre také malé dieťa vhodné a zdravé? čo myslíte? respektíve existujú dáke vhodné potravinárske farbivá aj pre také malé deti? dakujem za odpoveď, hladala som na nete ale nič som nenašla :(
Lorna - Re: potravinárske farbivo
Dobrý deň,
pekné to je, to áno.. ale pre deti nevhodné.. Ja sama som zástancom zdravej stravy bez umelých látok, farbív a konzervantov, takže toto neschvaľujem. Ani pri výrobe tort nepoužívam žiadne polotovary, či prášky, ktoré sa len vyšľahajú v mlieku, ako to robia mnohé cukrárne a cukrárky.. Dosť, že poťahovka na torte býva farebná, hlavne teda tie detské torty, ale tá sa dá dať dole a dieťa ju nemusí jesť..
Pekný deň prajem :-)
Zuzka - obmazávání
Dobrý den, ráda bych se zeptala, proč nevymazáváte boky formy? Proč jen dno? Má to nějaký důvod?
Díky.....
Lorna - Re: obmazávání
Dobrý deň,
áno, má to význam, pretože keď sa boky nevymažú, korpus krásne drží svoj tvar a tak aj vychladne.. Keď sa boky vymažú, tak sa už počas pečenia začnú boky od formy odliepať, tým pádom už to nie je také krásne rovné..
Majka - prosím o radu
Dobrý deň, idem piecť tortu pre dievčatko v tvare bábiky a na sukňu chcem použiť bábovkovú formu. Chcem sa Vás spýtať, či s tým máte skúsenosti a ak použijem Váš recept na korpus, či sa mi pekne prepečie aj v bábovkovej forme. A prosím Vás, do akej výšky mi cca narastie korpus, aby som vedela, ako mám tú bábovkovú formu naplniť. Nerada by som drhla celú ruru :D Ďakujem
Lorna - Re: prosím o radu
Dobrý deň,
ja z toho cesta pečiem aj bábovku. Cesto treba dať tak do trištvrte formy.
Majka - Re: Re: prosím o radu
Veľmi pekne ďakujem :) Dúfam, že sa mi podarí aspoň z jednej stotinky torta, aké tu máte vy. Sú prekrásne, škoda ich rozkrájať.
Monika - Obratenie