Príprava krému a plnenie..
Tento krém mám veľmi rada, pretože je to krém "tisícich chutí".. Znamená to, že si ho veľmi jednoducho môžete chuťovo obmieňať podľa seba. Tu je naň recept:
Suroviny:
4dl mlieka
15dkg kryštálového cukru
2 žĺtky
6dkg Maizeny alebo Zlatého klasu
10-15 dkg masla
rum podľa chuti (nemusí byť, hodí sa len do niektorých náplní)
Postup:
Časť mlieka dáme variť s cukrom, v druhej časti rozmiešame žĺtky a Zlatý klas, vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding. Uvarený puding necháme vychladnúť za občasného premiešania. Trochu ho prešľaháme a postupne doň zašľaháme maslo a rum. Základný krém je hotový.
Tento krém môžme rôzne ochutiť pridaním kakaa, roztopenej čokolády, tvarohu, mascarpone, lemon curd, ochucovacej pasty (používam len 100% pistácie a lieskovce) orechov, mandlí, kokosu, karamelu, pomletej kávy, atď.. Výborne chutí v kombinácii s ovocím. To odporúčam použiť najlepšie čerstvé alebo mrazené pomedzi vrstvy krému a korpusu.
Ak chceme spraviť chutný čokoládový krém, použijeme kvalitnú čokoládu. Ja používam 52% čokoládu z Lidla. Roztopíme si ju vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť, aby nebola veľmi horúca, len letná a zašľaháme do základného krému. Tvarohový krém pripravíme tak, že jemný tvaroh (najlepšie ten bez hrudiek) zašľaháme do základného krému (cca 300-500g na jednu dávku krému). Presné množstvo neuvádzam, pretože to je podľa chuti každého iné. To isté aj napr. s mascarpone, čokoládou, pastami, alebo orechmi, či kokosom, kávou..
Pred plnením si korpus pokropíme ovocnou šťavou, alebo kávou zmiešanou s Amaretom či rumom. ("Kropítko" si jednoducho vyrobíme z prázdnej plastovej fľaše a to tak, že do vrchnáčika spravíme malé dierky.) Výborný je tiež džem rozriedený prevarenou vodou alebo malinovým sirupom, či rumom. Ak používame šťavnaté ovocie (maliny, lesné ovocie a podobné) korpus netreba kropiť vôbec, alebo len veľmi jemne..Tiež tvarohový krém je vlhký a korpus z neho nasaje vlhkosť. Korpus potrieme vrstvou krému.. Natierame klasicky dlhým nožom alebo krém striekame cukrárskym vrecúškom a vrch zarovnáme nožom. Pokiaľ chceme použiť ovocie, poukladáme ho rovnomerne na krém. Mrazené ovocie obalíme v kryštálovom cukre, takisto môžeme obaliť aj čerstvé ovocie, ktoré má kyslejšiu chuť. Drobné ovocie ako maliny, ríbezle, menšie jahody, mandarínky, višne a podobne, dávame celé. Väčšie kúsky ovocia ako broskyne, ananás, marhule, banány a iné, krájame na menšie kúsky.. Opäť priložíme korpusom a mierne pritlačíme. Mrazené ovocie zvykne pustiť viac šťavy. Korpus, ktorý je na ovocí vsiakne prebytočnú šťavu a zároveň je dostatočne zvlhčený, preto korpusy príliš nekropíme, aby torta nakoniec nebola veľmi mokrá. Vrstvy teda striedame korpus - krém - ovocie, navrch príde najrovnejší korpus. Zvyčajne je to spodná strana korpusu.. Naplnenú tortu priložíme niečím rovným a máličko zaťažíme. Ja dávam navrch napr. maslo..:-) Uložíme na chvíľu do chladničky stuhnúť..
V ďalšom príspevku sa dozviete ako pripraviť tortu pred potiahnutím hmotou, o vystužovaní poschodovej torty a poťahovaní..
Poťahovanie, vystužovanie a skladanie poschodovej torty
Komentáre
Prehľad komentárov
Danke für das tolle Rezept.
Ada - Prečo praska
Dobrý deň . Robila som krém tvarohový podľa vášho receptu. Je vynikajúci . Krém som použila aj na vrch a boky torty, ale do druhého dňa mi popraskal. Torta bola v chladničke . Prečo ? Dakujem .
Lorna - Re: Prečo praska
Dobrý deň,
tento krém je na plnenie torty, nie na obtretie. Na vonkajšie obtretie skúste swiss meringue.
Božena - Dobrý deň prajem!
PROSÍM vás, na akú veľkú a vysokú tortu vyjde táto jedna dávka, ak tam zamiešam mascarpone? Chcem urobiť pre syna prvý krát tortu 24 cm, 3x plnená, plus obter z vonku. Akú veľkú dávku si mám urobiť, aby som mala dosť? Nepopraská mi obter, ak to urobím deň vopred?
Veľmi vám ďakujem za odpoveď a váš čas!
Zora - Dakujem
Veľmi Ste mi pomohli, vždy som sa torty bála a teraz robím podľa Vás
Ivana - perfektny
Dnes som robila tento krém. Poznám skôr tú opačnú klasiku, že do rozšľahaného masla pridávať puding. A teda niekedy sa mi aj sekol. Tento krém je parádny. Ani som tomu pri zašľahávaní masla stále neverila. Ale vyšiel perfektne. Pridala som mascarpone a je vynikajúci. Zapisujem si ho k svojim receptom.
Lily - Korpus 24cm mnozstvo
Ahoj vďaka krásne za super stránku v živote som nerobila tortu a chcem to skúsiť... Prosím pekne všimla som si recept na korpus ..ak chcem menšiu tortu v 24cm forme kruhovej aby torta bola z 2 časti korpusu len ako u teba na obrázku predposlednom ? Korpus krém s tvarohom korpus krém s tvarohom a nakoniec chcem dať čokoládu z Lidlu ..takže niečo ako polonahu tortu s polevou :) prípadne aký máte fb s receptami?
Lucia - Lemon curd a káva
Dobrý deň, prosím o radu. Keď chcem mať kávovú príchuť krému je lepšie dať mletú alebo instantnú? A pri citrónovom kréme je potrebné dať aké suroviny? Ďakujem
hudečekova - tortové plnky
ja som v tortách začiatočníčka ale s vašimi radami to ide ľahko a krémy sú famozne
Ala - Cokoladova torta
Dobry den chcela by s urobit na velku noc tortu.korpus orecovy a plnka coko. Mohli by ste mi prosim poradit ci mam korpus potriet. dzemom alebo len pokropit (cim)?Ako by ste ju urobili vy. Moc moc dakujem za radu
Lorna - Re: Cokoladova torta
Dobrý deň,
prepáčte, že až teraz odpovedám.. na otázky odpovedám väčšinou na FB.. Korpus môžte potrieť džemom alebo pokropiť kávou.
Anna - karamel
Obdivujem vase recepty a vytvory,ste veľmi sikovná.Pečiem tortový korpus podľa vás a vyzerá veľmi dobre chcem sa opytat koľko karamelového salka mám dať do tejto vašej plnky aby to nebolo moc sladké ďakujem
Lorna - Re: karamel
Kľudne dajte podľa chuti.. každému chutí niečo iné :-)
a - margarin
ked vidim vmiesat margarin (oxidovany nasyteny tuk) zial opustam stranku ...
Lorna - Re: margarin
Dobrý deň. Neviem, kde ste vyčítali, že používam margarín. Mie som zástanca umelých tukov, používam len maslo. Všetky suroviny sú kvalitné, žiadne polotovary, stabilizatory, ani syntetické farby. Pekný deň želám.
Paris - Prosím o pomoc
Dobrí deň som úplná začiatočníčkam a idem robiť tortu pre mamu. Chcela by som sa spitať či by som mohla urobiť takúto tortu: korpus s piškótového cesta , plnka podľa vášho receptu , na plnku ovocie. Toto všetko by sa opakovalo , až na vrch torty by išiel fondan
viki1243 - prosimo radu
Dobry den , chcem sa spytat ci sa tento krem hodi aj do nahej torty alebo pripadne prosit o radu aky sa hodi najviac ako dosiahnut jahodovi pridanim cerstvich jahod alebo lepsie mrazene ? atak isto co sa tyka korpusu ak ho spravim den vopred nebude vecer na oslave oschly ci staci ako ho niecim pokropim teda zvlhcim ? chystam sa prvy krat na takut tortu kazda rada pomoze . Dakujem
tatiana - základný vanilkový krém
Dobrý deň,
Nerozumiem presne tomu návodu na vanilkový krém- časť mlieka uvarim s cukrom a vanilinovym cukrom a zvyšnú časť mlieka so zlatým klasom a žĺtkami? Potom to zvyšné mlieko s cukrami pridám k pudingu a nakoniec to maslo? Ďakujem Vas korpus je famózny a nevymenim ho za nič na svete!
Lorna - Re: základný vanilkový krém
Nieee, normálne, ako keď varíte puding.. čiže mlieko s cukrom dáte variť, v troche mlieka rozmiešate puding (zlatý klas), prilejete ho do vriaceho mlieka a uvaríte hustý puding.. To maslo až potom, keď vychladne, resp. keď je už len taký vlažný..:-)
Gabi - Re: Re: základný vanilkový krém
Prosim vás tiez akosi nerozumiem kremu. Ked mlieko rozdelim na dve casti, kde si do jedneho dam cukor, zovriem a pridam druhu cast mlieka zmiesanu so Zl.klasom. uvarim puding. Ale tie zltka kedy davam? Dakujem. Inak vasa stranka je super. Dakujem.
Monika - Danke.